Energetische reis naar "the Cinque Ports" en "Canterbury"

marleen  ∼  13/06/2019Wanneer: 13.06.19, van 0:00 tot 0:00


Afscheiding is een illusie


dover_krijtrotsen.jpg


Het verhaal van afscheiding, de Brexit,  is energetisch en in de diepte een grote illusie.  Geologisch, in de diepere aardestructuren is er geen afscheiding tussen Groot Brittannië en het vasteland.  Collectief werden we overstroomd door de zee en ingepakt in ijs en hangen we aan elkaar vast.  Het ontstaan van de zee-engte van het Kanaal voltrok zich pas tussen de 12.000 en 8000 jaren geleden, dit is zeer recent in de ontwikkeling van onze planeet. Daarvoor waren we heel lang één geheel met een aantal stromen die het land doorkruisten. 

We hebben bij de oversteek bewust gekozen voor de boot omdat we, vorig jaar, vanuit Normandië, ontdekten dat de hulp van de waterwezens in het leggen van de verbinding tussen het vasteland en het Verenigd Koninkrijk heel belangrijk is.   We hebben ons ook toegespitst op enkele krachtplaatsen in East-Sussex en Kent omdat we er vanuit onze vorige reis in Normandië sterke resonantie mee voelden.    Het werd ons langzaam duidelijk dat ons hotel deze keer aan een rivier moest liggen die met de getijden verbonden was.   Na wat Sherlock Holmes-speuren vonden we een charmant hotel in Rye.   Dit klein romantisch oude volksstadje is één van “the Cinque Ports” zoals deze bond van kuststadjes genoemd wordt in Normandisch Engels.   Eeuwenoude straatjes, de hoofdstraat “Mermaid street” en een waterwezen dat harmonieus met de inwoners samen leeft, het zijn slechts een paar troeven van Rye.

Dover en Hastings,  twee plaatsen die we eveneens aandoen, behoren ook tot “the Cinque Ports”.  We kijken er naar uit hun verhaal en dat van hun “Commanders” te ontvouwen.  

Het prachtige gerestaureerde kasteel “Dover Castle” bevindt zich op de krijtrotsen vlak boven de huidige haven van Dover.  Het kasteel is heel mooi gerestaureerd en op een schitterende manier opnieuw tot leven gebracht.  Het museum en het kasteel trekken ons in de tijd van de opvolgers van Willem de Veroveraar.   Later vertoeft het hof van Hendrik VIII vaak in Kent en Dover Castle.   Binnen in de site vind je ook een zeer goed bewaarde Romeinse toren.

Tijd is heel rekbaar in Dover Castle.  Het is een plek waar de vliezen tussen de astrale wereld,  de wereld van het oude volk en onze mensenwereld heel dun zijn.     

Net onder het kasteel bevinden zich meerdere geheime tunnels in de krijtrotsen. Tunnels die er reeds waren bij de aanval van Napoleon op de Britse kust.  Vanuit één van die tunnels werd de “Operatie Dynamo” voorbereid, de strategie die het mogelijk maakte in het begin van WO II duizenden door de Duitsers ingesloten soldaten in Duinkerke te evacueren.   Ook werd hier tijdens de oorlogsjaren een ziekenhuis ondergronds uitgebouwd.  Via geluid en beeldmontages en een zeer getrouwe nabootsing van de werkelijkheid toen worden we ondergedompeld en terug gekatapulteerd naar deze  beklijvende periode.   

Maar Dover heeft ook zijn prachtige krijtrotsen. Een wandeling naar “the lighthouse” waar je bij goed weer een prachtig uitzicht hebt op Cap Griz Nez aan de overkant, is een must op ons “to do lijstje”.  

Niet ver van Rye ligt Hastings, waar Willem de Veroveraar een van zijn eerste kastelen liet bouwen.   Vanop de ruïne nemen we contact met de zee en de overkant.  Innerlijke beelden duiken spontaan op,  de energie van zeer oude verhalen kan je hier nog visualiseren, ruiken, proeven, horen, aanraken.   Volgende stop is Battle, een klein stadje wat verderop, waar de slag van Hastings werkelijk plaats vond.  De strijd die we op het tapijt van Bayeux zagen als een film op een doek zit hier in de imprint van de grond en kunnen we opsnuiven tijdens een natuurwandeling door het slagveld.   De site met museum is prachtig gedocumenteerd en ditmaal verrassend verteld vanuit het standpunt van de Engelsen. 

Een volledige dag hebben we nodig voor het startpunt van de eeuwenoude Via Francigena,  Canterbury!  Deze stad met zijn prachtige kathedraal is werkelijk de kers op de taart en laat toe om het oude Kent, zijn tuinen en prachtige bomen,  zijn authentieke huizen, helemaal in je poriën op te nemen. We volgen de rivier de Stour die rustig kabbelend een aantal idyllische plaatsjes verbindt.   

Canterbury is het Rome van de Anglicaanse kerk en  “the Precincts”, het omsloten grondgebied rond de kathedraal en de kerk zelf, bezit een zeer speciale energie en heel wat verborgen hoekjes en een prachtige binnentuin.   De kathedraal zelf is enorm groot, vol energetische schatkamers, waaronder de kapel van Anselmus van Canterbury,  de tombe van de Black Prince, de kapel van het martelaarschap waar Thomas Becket vermoord werd, de Mariakapel in de crypte, ….

Bovendien bezoeken we enkele oude sites buiten de stadsmuren waaronder de ruïnes van de St Augustin Abbey, uit de 6de eeuw. 

Een zeer gevuld programma dus ;  ronddwalen in kuststadjes en verkennen van kastelen en kustlijnen boven en ondergronds,  de imprint van een Battle-field,  en het mysterieuze magische Canterbury.

Om dit alles te doen, hebben we een vierdaagse voor jullie uitgestippeld.

Zoals op elke reis zijn we bereid om onze ervaringen met jullie te delen.   Het ontdekken van een gebied is ook steeds opnieuw het herontdekken van jezelf.  In wisselwerking breng je via het opklaren van stukken binnenin jezelf ook veel in stroming om je heen.

We zijn er van overtuigd dat het weer een boeiende tocht wordt.  Een tocht die vanuit het groepsgebeuren enorm ondersteund wordt.  Maar toch ook weer een tocht die iedereen zeer sterk persoonlijk zal raken. 

Wij hopen dat ons enthousiasme u aansteekt om ons te vergezellen in juni 2019!

Opgelet: Engeland is een eiland en heeft een héél goed maar duur museumbeleid. Dit maakt dat er extra kosten zijn voor de overzet en de museumpassen.  Dit jaar gaan we ook met een bus zodat er niemand links hoeft te rijden en we allen gezellig samen zitten. Het busvervoer zit dus ook inbegrepen in de prijs. 

Periode :  van donderdag 13 juni tot en met zondag 16 juni 2019.   

Start programma:

Heenrit :  er zijn twee opstapplaatsen voorzien, ééntje in Asse - Boekfosplein om 5 u 30 en ééntje in Brugge aan de Kinepolis om 7.00 u.  Op beide plaatsen kan men de auto parkeren voor vier dagen.   We nemen de boot in Duinkerke  om 10 uur en zijn om 11 uur in Dover (plaatselijke tijd – bootreis 2 u).   

De eerste dag nemen we zelf onze  picknick mee.   Er is ook mogelijkheid om een broodje te kopen op de boot.  s ’Avonds is een avondmaal voorzien in het hotel.   Op de bus zal er ook mogelijkheid zijn tot het kopen van drank aan zeer democratische prijzen.

Terugrit : zondag vanuit Dover om 16.00.   plaatselijke tijd in Duinkerke 19 u.   Van daaruit brengt de bus ons terug naar Brugge en Asse.  

Waar :  we logeren in The River Haven Hotel, een typisch Engels hotel aan de rivier Brede. 

Prijs :  -  760 € per persoon in  tweepersoonskamer  (mogelijkheid twin-bedden of dubbel bed)

           -   880 € in single kamer. 

Inclusief : 3 nachten in half pension - 3 x picknick – oversteek met de ferry – alle ingangen (kathedraal/kastelen/musea/abdijen/parkings).

Exclusief :  drank ‘s avonds aan tafel en op de bus, lunch de eerste dag en avondmaal de laatste dag bij terugkeer.  

Begeleiding : Marleen D’hose en Rebecca Deprez

Inschrijving :  De groep is beperkt tot maximum 29 personen.

Inschrijven doe je:

1) via mail op het mailadres :  r.deprez1968@gmail.com  of marleendhose@hotmail.com met vermelding van je naam, adres,  het mailadres en ook een telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken.  Laat ook weten of je voor een tweepersoonskamer met twin-bedden of dubbel bed kiest of een single kamer wenst.  (het aantal single rooms is beperkt)

2) betaling van een voorschot van 300 euro ten laatste op 15/01/2019  op Belfius rekening           BE27 0636 2244 3173 op naam van  Lilith VOF met de vermelding van je naam en voornaam -  Canterbury  reis  2019.

3) betaling van het saldo ten laatste op  15/04/2019.

 

Mogen wij jullie vragen om tijdig en zeker voor  15/01/2019 in te schrijven.  De opties die we namen op de kamers zijn beperkt in tijd.  Vanaf het moment van betaling van het voorschot ben je definitief ingeschreven.  Bevestiging van inschrijving en meer info omtrent verdere praktische afspraken volgen via mail.  

We verheugen ons erop om samen met jullie op verkenning te gaan,

 

Met vriendelijke groeten,

Rebecca en Marleen.

 

 

Remember the pilgrim, open-toed,

with his light step and heart heavy with hope

along these roads the Romans laid,

under the self-same stars.

 

Tales tumble through the years,

of Vikings, Danes, Bishops and Kings,

sisters, brothers, lovers in arms…

 

Lyres, harps, and choral voices usher the Stour

on its willowy way, past the whispering backs of houses,

their secret gardens.

There are minstrels too, and dancing girls

like a rush of bluebells.

 

 

Where once carts rumbled over cobble stones,

bicycle wheels turn, and cars roll;

children gather at the bus station

while the city sings in stone and glass,

in cafes and theatres, on grass;

sings with the guy on his guitar, dog by his side, hat at his feet

the child skipping, the baby giggling – her small fist

teaching upwards to grasp this precious air,

this moment in time, Canterbury.

 

Maggie Harris